חוברות חדשות | מנגה | קטלוג הבקרוב | מנויים | הירקן | ביקורות | מי אנחנו | מפה

מאת: גיא מוטולה

במאי: כריסטופר נולן
תסריט: כריסטופר נולן וג'ונתן נולן
שחקנים: כריסטיאן בייל, הית לדג'ר, מורגן פרימן, מייקל קיין, גרי אולדמן, ארון אקהרט, מגי גיילנהול, אריק רוברטס ואנתוני מייקל הול
שנת יציאה: 2008

למה אתם צריכים להשקיע זמן בלקרוא את הביקורת הזו...? במיוחד שיש כל כך הרבה שמהללות את הסרט?
הרבה אומרים "זה פשוט סרט טוב!" או "זה לא סרט על גיבורי-על, זו דרמת פשע מנצחת!!!"
אני לא הולך לחלוק את על אלה ועל עוד הרבה אחרים... הסרט באמת טוב, וכזה דבר לא נראה לדעתי מאז V for Vendetta; אבל צריך להתחשב בשני צידי המטבע (...), למרות שהצד השלישי הינו מינורי, וכמעט אפסי מול הצד החיובי.

נולן (שכבר הוכיח את עצמו בממנטו, יוקרה ובחידוש הדמות והסיפור של איש-העטלף), מראה לנו שהוא אולי מבין היחידים שבאמת מעיזים ולא הולכים סחור-סחור. הוא לקח את הסרט, את הסיפור, את הדמויות, ואולי כל אספקט שקשור בהם ובמכלול הזה, לרמות חדשות לגמרי, והציב רף חדש לסרטי קומיקס (אם באמת ניתן להתייחס לאביר האפל כ"סרט קומיקס", דבר שיכול להקנות לו מראה 'תמים' יותר - הוא לא).

נתחיל באלמנטים של הסיפור.
גיליתי שאני אוהב מאוד שמספרי סיפורים מתחילים "בדיוק" בנקודה שבה הפסקנו.
במקום לחסוך מאיתנו, נולן מכניס אותנו בדיוק לזמן בו התפקיד של איש העטלף מתחיל להתערער, כשנה לאחר אירועי הסרט הראשון; עם עלייה של תובע מחוזי חדש, שבמקרה מנהל מע' יחסים עם אהובתו לשעבר, רייצ'ל דוז.
נולן שם אותנו בדיוק איפה שהוא רוצה, כדי שנקבל תמונה מאוד ברורה של מאזן הכוחות בגות'אם סיטי.
הוא לוקח את הזמן כדי להראות שיש כמה מכלולי שליטה בגות'אם: יש את המשטר והשלטונות, יש את ארגוני הפשע, יש את הדמות המסתורית, הג'וקר, שלא קשור לאף מאלה, ופועל עם שכירים קטנים שלא מחזיקים בחייהם דקה לפני שמסתיים השוד הבא שלו. המכלול האחרון הוא כמובן באטמן. הגיבור הלא מוערך, שלפי רוב תושבי גות'אם, גרם למצב להגיע לידי שליטה של משפחות פשע. בניגוד אליו, מגיע הארווי דנט, או "האביר הלבן" (משחק מילים...), כוכב עולה במערכת המשפט והצדק. תודות לדנט, חצי מארגוני הפשע, הפושעים העצמאיים ואפילו הנוכלים הכי פשוטים נמצאים כרגע מאחורי סורג ובריח.
עכשיו נכנס הג'וקר... וכמו כל משחק קלפים, הוא שולף את עצמו מהשרוול, ומערבל את המערכה.

לפני שאני הורס את הסרט...
מה חשבתי על הסרט?

מבחינת עלילה:
גאוני - אמרתי, ואני אגיד שוב: נולן הוא מספר-סיפורים גאון, שנון ובעל הפתעות על גבי הפתעות בתוך השרוול.
הוא יודע כיצד לבנות סיפור מעניין, מחדש ובמקוריות הפתעה, מבלי שזה יהיה דומה לקודמו "המתחיל".
שימו לב! באטמן מתחיל הינו סרט גיבורי-על לכל דבר, ואחד טוב מאוד.
מה שמבדיל בינו לבין האביר האפל, הוא בתמצית שלו. בעוד ש"באטמן מתחיל" עובד על בניית הדמות והמאבק הפנימי של וויין בינו לבין עצמו, בינו לבין רייצ'ל ובינו לבין גות'אם, ומתעסק עם נבלים שמלמדים אותו משלים ולקחים, האביר האפל נוגע במהות האמיתית של באטמן (כפי שאני למדתי לראות אותה עכשיו) - במקום להתעכב בהיותו "גיבור", נולן בוחר להראות את הצד האפל של האביר שלנו. הוא הרכיב סיפור על פשע, מרמה, דרמה, אהבה ותמצית של אימה (הסרט לא כזה מפחיד כמו שעושים אותו - למרות שהוא כן מסמר שיער לפרקים...) וכל אלה מעפילים על הגיבור ונותנים לו נופח של דמות שמנסה לגשר בין כל הבעיות שעולות לה בזמן שהיא עסוקה בלעשות מה שהיא הכי טובה בו...

העלילה בנויה כך שתראה לכם שלכל מטבע יש שני צדדים. וכפי שחבר טוב דאג לעדכן אותי, בחוברת לא גדולה בשם "The Killing Joke" (אלן מור), שדרך אגב הייתה חלק מהחומר הסיפורי לסרט, נאמר ע"י הג'וקר כי הוא ובאטמן זה שלם שלא ניתן לחצותו. שניהם קיימים כדי לסבך ולהרוס ולעצור את השני בכל מחיר.

מבחינת שחקנים:
בייל כבר הוכיח את עצמו בתור באטמן ראוי לדעתי. הוא יודע כיצד לחצות את וויין ואת באטמן ואיך לשלבם בחזרה כדי לתת הרגשה של הפרדה במקרה הצורך. הוא יודע לשחק את הפלייבוי והוא יודע לשחק את השוטר הרע. אין הרבה חדש בגזרה, חוץ מהעובדה שכשהוא לובש את המסכה הקול שלו משתנה... ואז הוא נשמע כמו משהו עם שקדים בגודל של פוטבול.
לדג'ר...זכרונו לברכה.
הוא באמת נתן הופעה. אני לא ראיתי את כל סרטיו כדי לסכם את התפקיד הזה כתפקיד חייו (לא ראיתי את הר ברוקבק), ואני לא יודע אם המשחק שלו באמת יביא לו אוסקר כמו שכולם רוצים לחשוב... אבל הוא ידע איך לשחק אותה "ג'וקר". כל צחוק, תנועה של השפתיים, הזזה של השיער, תנועות ידיים וכן הלאה, כל אלה פתחו בו פן שלא הייתי רוצה לראות, ובאמת קשה לראות שם מאחורי האיפור והצלקות את הפנים של לדג'ר האמיתי. אני לא אומר שלא יכלו למצוא שחקן אחר - אבל זו אולי הבחירה הכי טובה שיכלו לעשות.
הוא לא עשה אותו מטורף מידי...אבל גם לא מתורבת/אנושי מידי.
לדג'ר קלע בול בכל מה שמשתמע לי באוזן כשאני שומע את השם "ג'וקר".
ארון אקהרט. בחירה נבונה. אדם שצריך לגלם אישיות משפיעה כמו תובע מחוזי צריך שתהיה לו הכריזמה והמראה הנכון כדי לסחוף את הדמויות ואת הקהל אחרי מסעות הצלב שלו, ולא משנה אם מה שהוא עושה הינו טוב או רע, בהינף והטלת מטבע, הוא ידע להיות ולהוציא את הרע שבו שהוא היה צריך. הוא כבש אותי.
גארי אולדמן פשוט לא מפסיק להפתיע במגוון התפקידים שהוא יכול לשחק. ההפרדה בין הדמויות שלו כל כך טובה עד שקשה לזהות אותו כמעט בכל סרט בו הוא מככב. בין אם זה פושע-על בין גלקטי (האלמנט החמישי), בין אם זה אסיר במנוסה (הארי פוטר 4-5) או מפקח במשטרה... ותאמינו לי, כשראיתי את לוטננט גורדון בפעם הראשונה בסרט היום, חשבתי ששינו שחקן. הוא כל כך שונה. החל מהמראה וכלה בהתנהגות, בקול ובשפת הגוף שלו. לדעתי אחד השחקנים הכי טובים שקיימים היום בתעשייה, ובצדק!
מאגי ג'יליהול, היחידה שאני יכול להגיד עליה דברים רעים...
היא שחקנית טובה? כן. אבל זה רק אני או שהיא נראית כמו משהי שהייתם אומרים "בוא נדמיין אותה בת 65" - אבל באמת. אין לה את ה"חינניות" שיש לשחקניות אחרות בתעשייה.
אין שחקניות יפות אחרות שדומות לקייטי הולמס? או שכולן מאמינות בחייזרים וג'ילנהול היחידה שלא הגיעה לכנסייה בראשון בבוקר?

לסיכום,
הסרט כמכלול הינו תוצאה של השקעה מרבית. בין אם באמת הפילו בניין שלם בפיצוץ מבוקר, כדי שבסרט זה יהיה הכי אמיתי שיש או אם יש סגל שחקנים מנצח, תסריט כתוב כמו איזה ספר של הארלן קובן, סיפור שלא מפסיק להפתיע אותך, כי אם חשבת שעלית על התחבולה שנעשית כרגע, תתכונן, כי הולכים להפוך לך את הקופסא של הפופקורן על-פיה.

לא לראות את הסרט הזה בגלל שהוא נחשב כסרט גיבורים זו לא טעות - זו טפשות.
חיכיתי בעיקר וכמעט לגמרי לסרט הזה הקיץ. אני לא מאוכזב. הוא קלע בול וכפי שאמרתי, קבע רף חדש לסרטים מבוססי קומיקס בעתיד (הבא כנראה יהיה Watchmen).
האם לדעתי יהיה המשך?
יהיה. נכון שלא יהיו עוד פושעים גדולים יותר מהג'וקר, אבל אתם שוכחים את באט-גירל או את רובין; שעד כמה שזה יהיה מוזר לראות סרט כזה נעשה, זה יהיה מעניין.

לא יודעים אם לראות את הסרט? תטילו מטבע... עץ או פלי?

לחצו כאן לקטלוג
ההמלצות שלנו להזמנות מקטלוג הבקרוב